New York – Voorjaar 2012

Het weekendje New York met Oud en Nieuw is ons zo goed bevallen dat we weer terug gaan!
Het is best vreemd, want wij zijn eigenlijk geen stadsmensen. Maar New York, dat is gewoon geweldig. Dus toen de KLM met een mooie aanbieding kwam tijdens de Werelddeal Weken, konden we dat niet weerstaan. We gaan nu een week, zodat we wat meer de tijd hebben om op ons gemak te genieten van de stad.

We overnachten weer in het Millennium Broadway Hotel. Dit hotel is ons echt prima bevallen met Oud en Nieuw. Ruime kamer en badkamer en perfect gelegen.

skyline-night

Dinsdag 10 april 2012
Het weer: 17 graden, zon en wolken

Yes, we zijn er!

Als alles lekker vlot gaat, dan moet er ook wel iets tegen zitten natuurlijk. Dat kan niet anders. Maar dat hoort er allemaal bij en het belangrijkste is dat we nu heerlijk in New York zijn! We zijn vanmorgen naar Schiphol gebracht, dat verliep dus prima. Net als het afgeven van de bagage en door de zelfscan bij de paspoort controle. Zo, dat scheelt een rijtje zeg. Helemaal goed. We vliegen met KLM, maar uitgevoerd door Delta. De DL0035 vertrekt keurig op tijd, dat is dus om 13.10 uur. We hebben gisteren bij het online inchecken toch nog kunnen upgraden naar Comfort Class. Dat geeft toch even iets meer beweging ruimte in een 767. De geplande vluchttijd is 8 uur en 30 minuten, maar volgens de piloot gaat het in 7 uur en 3 kwartier ook wel lukken. Nou dat is altijd goed natuurlijk. Beetje eten (de kipsalade was erg lekker), beetje drinken, muziekje erbij, en de uren vliegen voorbij. Nou ja, dat wil zeggen; de wolken vliegen voorbij want het blijft toch een hele zit.

We zitten lekker vooraan, rij 19 dus we zijn snel uit het vliegtuig. Jaja, alles loopt nog steeds vlotjes. We sluiten aan in de rij in de ruime aankomsthal op Newark Airport. Rij valt redelijk mee. En dan, dit hebben we nog nooit meegemaakt. De immigratie officier zegt niets, maar dan ook helemaal niets. Normaal krijg je hier de “lastige” vragen. Wat kom je doen? Hoe lang blijf je? Waarom ben je er alweer? Mee nee, hij gebaart dat we de vinger afdrukken moeten doen en de foto maakt hij zo dat we het bijna niet door hebben. Stempels in de paspoorten en hij zegt ons gedag. Dat is het enige wat hij gezegd heeft. Ook zeer vlot dus. De koffers liggen al op de band, tja allemaal te vlotjes hè.

Bij de Transportation desk bellen we met zo’n speciale telefoon de maatschappij die voor de auto zorgt die ons naar het hotel moet brengen, ExecuCar. Onderdeel van SuperShuttle. In plaats van in een busje met 13 personen zit je dan met zijn tweetjes in een luxe wagen. Dan ga je dus niet andere hotels meer langs, dat leek ons wel lekker. We moeten letten op een zwarte SUV, die komt bij deur 8, terminal B. Oké, daar gaan we staan. De gele taxi’s vliegen ons hier om de oren, maar er komt geen zwarte SUV. Na enige tijd ga ik op onderzoek uit. Het lijkt erop dat een verdieping lager de oppikplaats is. Dus wij naar beneden. Ja hoor, een grote Ford Expedition staat voor ons klaar. Mijn naam staat er zelfs op. Pfff, instappen en wegwezen dan. Ach, dit was niet zo erg toch. Wij boven wachten, hij beneden. Kan gebeuren. We zitten en rijden. Maar waar rijden we eigenlijk heen? Wij kennen de weg ook niet in New Jersey (waar dit vliegveld ligt) maar dat we niet goed gaan hebben wij al snel door. Bij de chauffeur duurt dit wat langer.

Nadat we aardig wat van New Jersey hebben gezien en weer vlakbij het vliegveld zijn vraagt de chauffeur of we 44th Street in New Jersey moeten hebben of in New York City. Uuh, dat laatste… Hij geeft de navigatie de schuld en gaat nu richting NYC. We leggen uit waar hij ongeveer moet zijn in NYC. Het juiste adres staat ook duidelijk op zijn tablet waar ik op mee kan kijken. Oké, nog even een verkeerde afslag, maar dan gaan we toch de goede kant op. Ondertussen is het 5 uur en zitten we midden in de spits natuurlijk. Het uur wat we eerder waren door de snelle vlucht is nu weer verdwenen. Voor de Holland Tunnel komen we in een dikke file. Eenmaal in Manhattan zoekt hij de kortste route naar de 44th Street. Waarschijnlijk probeert hij de drukte zoveel mogelijk te vermijden, maar zonder succes. We weten zeker dat we nu alleen maar omrijden. Maar “sit back and relax”… We kijken lekker om ons heen naar de drukte op straat.

Dan neemt hij wel een hele vreemde afslag, en zet de auto neer op een verdrijvingvlak. Tja, sorry, maar hij moet even naar het toilet. O, oké. Ja moet ook gebeuren natuurlijk. Dus we hebben een chauffeur die de weg niet weet en met een zwakke blaas. Ja, wij weten ze wel uit te kiezen hoor. Hij rent een restaurantje binnen en wij wachten in de auto. Die dus gewoon midden op straat staat, in de spits. Na nog wat onlogische afslagen komen we dan uiteindelijk bij ons hotel. Het laatste stukje wijzen wij hem maar de weg. Volgens mij is hij opgelucht dat hij er eindelijk is. Ik vraag me af of hij inmiddels al weer terug is bij Newark. Alleen kan hij de weg terug nooit vinden.

Maar wij zijn in het hotel! Druk bij de receptie en net als onze 4 voorgangers krijgen we te horen dat de kamer nog niet klaar is. Het is inmiddels 19.00 uur. We krijgen een drankje aangeboden in de bar. Prima plan. We hebben een gezellige ober en nemen een paar drankjes. We lachen nog na om onze chauffeur en zo is er weer een uur voorbij. Op naar de kamer. Hij is kleiner dat de vorige keer, maar wel erg netjes en ruim genoeg. En, niet onbelangrijk, we hebben uitzicht op Times Square. Dat maakt een hoop goed he. We kijken zo naar de plek waar we met Oud en Nieuw stonden. Dat is wel gaaf hoor. Het is wel ver weg, want we zitten op de 41ste verdieping!

We frissen ons even op en gaan er toch nog even op uit. We lopen even naar de AT&T winkel voor Jos zijn telefoonkaart. Want die doet het niet. Die van mij trouwens ook niet, maar daar kijken we morgen wel naar. We genieten van de drukte op straat en lopen naar het Rockefeller Center. Ja, de schaatsbaan is er nog hoor. Tot 15 april. Met de jaarwisseling was het hier zo druk dat we het ijs niet eens gezien hebben. Nu dus wel. Natuurlijk lopen we ook nog even door naar de Apple Store op 5th Avenue. Ook hier hebben ze een hele mooie glazen trap, dus niet alleen in Amsterdam hoor. Maar net als in Amsterdam hebben ze niet de iPad die Jos wil. We kijken nog wel in een andere winkel van de week. We lopen terug naar het hotel. Zijn nu eigenlijk best wel moe. Nog even een lekkere douche en om 23.30 rollen we ons bed in. Morgen weer een nieuwe dag in The Big Apple!

Woensdag 11 april
Het weer: Bewolking met een zonnetje. Graadje of 15.

Jos heeft niet zo lekker geslapen, ik was echter compleet knock out. Ben wel al om 5.30 uur wakker. Lang leve de jetlag. Dus ik schrijf het verslag van gister en haal de koffers leeg. Het is bewolkt, en als ik het goed zie zijn de straten nat. Hoewel dat best lastig te zien is vanaf de 41ste. Ik zoek The Weather Channel op tv op en er is 40% kans op buien vandaag in New York. Nou ja, we zien het wel. We gaan op stap.

Bij het metro station kopen we eerst een metro kaart voor de hele week. Kost 29 dollar en is 7 dagen geldig vanaf het eerst moment van gebruik. Je kan daarmee dan onbeperkt met de metro. We nemen lijn 1 naar 23rd Street. We lopen naar het Westen en komen nog langs het Chelsea Hotel. Ziet er meer vervallen uit dan in 2007. Toen zijn we er nog even binnen wezen kijken. Het lijkt erop dat het hotel nu gesloten is. Op de hoogte van 10th Avenue gaan we de The High Line op. Dit is een park, maar dan anders. Zo ligt het 9 meter boven de grond en slingert zo’n 2,2 kilometer door de stad. Het park is geopend in juni 2009. Maar het ligt niet zomaar op deze plek. In de jaren 30 was dit een viaduct waar goederentreinen overheen reden. Zij bevoorraden de pakhuizen in het Meatpacking District. In 1980 werd de spoorlijn buiten gebruik gesteld en raakte de boel in verval. In 1990 kwamen de buurtbewoners met het plan voor het park, en voilà, het is een feit! Het is echt leuk om overheen te lopen. Veel planten en bomen zijn al mooi groen en er staan ook veel tulpen! We hebben mazzel met het weer, de zon laat zich regelmatig zien en uit de wind is het heerlijk. Overal staan leuke bankjes om even te zitten. Echt een aanrader!

We lopen helemaal tot het eind bij Gansevoort Street. Daar gaan we weer naar beneden en lopen het Meatpacking District in. Want daar zijn we inmiddels aangekomen. De vroegere pakhuizen zijn moderne winkels en restaurants geworden. Er liggen kinderkopjes op de weg en er zijn veel terrasjes. Echt een leuke buurt om rond te lopen. We komen in 14th Street en daar lopen we zo tegen de Apple Store aan. Is dat even toevallig. Laten ze nou daar wel de juiste iPad voor Jos hebben. Maar hij moet nog even geduld hebben, want we zijn nog niet uitgewandeld. Eerst even iets eten bij een leuke, ouderwetse diner.

Thuis had ik al een route uit diverse boekjes gehaald en die volgen we min of meer. We lopen naar Greenwich Village. Het is een wijk met veel kunstenaars en artiesten. Dat zie je ook terug in de winkels. Huizen met van die mooie trappen. Net als in de film. En natuurlijk de brandtrappen, ook altijd zo’n mooi gezicht. Dit is echt een oud gedeelte van New York, met veel oude panden. Prachtig om te zien. We slenteren lekker door de straatjes. We zien de Magnolia Bakery, lopen langs de homo beelden in Chistopher Park en natuurlijk een stop in Washington Square Park. Erg leuk gedeelte van New York. We lopen naar 6th Avenue en nemen daar de metro.

We nemen de A lijn naar South Street Seaport. Hier waren we in 2007 ook, maar hadden toen veel regen. Nu is het frisjes, maar wel droog en de zon schijnt! We gaan dan ook lekker even op Pier 17 uit de wind en in de zon zitten. Mensen en boten kijken. Heerlijk! We lopen nog wat rond op de pier en werpen een blik op de machtige Brooklyn Bridge. Dan vinden we het mooi geweest en lopen terug naar de metro in Fulton Street. Lijn 3 brengt ons weer snel op Times Square. Nog even bij de Walgreens naar binnen. We kopen even wat eten en drinken voor op de kamer. De Walgreens hier is een halve supermarkt eigenlijk. Om half 5 zijn we weer op de hotelkamer. Zo. Schoenen uit, voeten omhoog en een neut. Oja, en de iPad wordt uitgepakt.

We hebben echt een heerlijke dag gehad. We voelen onze benen en voeten wel, dus we nemen nog even een bad voordat we gaan eten. Eten doen we bij Applebees. Lekker gegeten en gedronken. Gelukkig kloppen de weersvoorspellingen hier dus ook niet altijd. We hebben geen regen gehad. Er staat wel een stevige frisse wind, maar verder prima weer.

We sluiten af met een lekkere margarita.

Donderdag 12 april
Het weer: Veel zon, klein regenbuitje, 17 graden

Om even voor half 9 lopen we weer naar de metro. Het is dan al weer druk op Times Square. We nemen lijn 1 naar het eindpunt, South Ferry. We nemen zowaar de juiste uitgang naar boven. Je zou misschien zeggen wat maakt dat nou uit. Nou, dat kan nog wel eens een heel stuk schelen in afstand of straat waar je boven de grond komt. We lopen nog een stukje door Battery Park en dan zien we de rij al staan. Dat is de rij voor de boot naar het Vrijheidsbeeld. In 2007 zijn we daar ook naar toe geweest, maar je raadt het al; toen hadden we geen mooi weer. dus we gaan gewoon nog een keer. Wij hebben onze kaartjes al via internet gekocht en thuis uitgeprint. Dat is een aanrader want dat scheelt heel veel wachttijd. Wij mogen in de korte rij en binnen 5 minuten staan we in de tent voor de veiligheidscontrole. Daarna lopen we direct door naar de boot die al klaar ligt. Om half 10 varen we weg. Het is prachtig weer met veel zon. Dus deze keer gaat dat helemaal goed.

Op Liberty Island lopen we om het gigantische beeld heen en Jos maakt wat foto’s. Het is druk op het eiland. Japanners, maar die zijn er altijd en veel schoolreisjes. Uiteraard heb je hier ook een prachtig uitzicht op de punt van Manhattan en kun je goed zien hoe hoog het nieuwe WTC gebouw al is. We eten onze lunch lekker op het terras van het restaurant. Uit de wind is het echt heerlijk. Dan nog even een rondje door de gift shop, de creditcard moet toch ook wat te doen hebben. Daarna zoeken we de boot weer op. Die legt ook nog aan bij Ellis Island, maar daar gaan wij nu niet heen. Dit museum hebben wij in 2007 bezocht. Zeer de moeite waard, maar voor nu vinden wij het niet nodig. Dus door naar Battery Park. Op de vaste wal lopen we in het park naar The Sphere. Deze bronzen aardbol stond op het plein voor het WTC. Tot de aanslagen van 11 september. Wonder boven wonder is hij niet compleet verloren gegaan. De beschadigde bol staat nu hier in het park als monument met een eeuwige vlam aan zijn voet.

We lopen Broadway op en dan gaat het regenen. Nou ja zeg, het was zo mooi weer. Het duurt gelukkig maar 5 minuten of zo. We lopen langs de Charging Bull, ook wel bekend als de Wall Street Bull. Een grote bronzen stier waar iedereen blijkbaar mee op de foto wil. Er staat gewoon een agent bij om het in goede banen te leiden. Nou, ik hoef niet op de foto met die stier hoor, maar het circus er omheen is wel leuk om te zien. We lopen nog even door Wall Street waar nog een restantje zit van Occupy Wall Street.

Dan naar St. Paul Chapel. Deze kapel ligt vlak achter het terrein van het World Trade Center. Tijdens de aanslagen is de kapel bewaard gebleven. Het werd een rustpunt voor alle brandweerlieden en andere hulpverleners tijdens de werkzaamheden op Ground Zero. Acht maanden lang werkten hier vrijwilligers om eten klaar te maken en te zorgen voor een bed zodat men even kon uitrusten. In de kapel is nu een expositie over deze gebeurtenis. Zeer indrukwekkend om de beelden te zien en de berichten te lezen. Met een brok in de keel lopen we weer naar buiten.

We blijven nog wel even bezig met 9/11. Een stukje verder lopen we namelijk naar binnen bij de 9/11 Preview Site. Hier kun je een maquette bekijken van het memorial en de nieuwe WTC gebouwen. Verder films en foto’s over 9/11. Er staat ook een stuk staal uit een van de Twin Towers. Je begrijpt echt niet hoe dat heeft kunnen instorten. Interessant om hier even rond te kijken. Het is hier ook mogelijk om kaartjes te reserveren voor het memorial. Maar die hebben wij al via internet besteld voor vanavond.

Voordat we daar heen gaan lopen we nog naar het Financial Center en de Winter Garden. We zijn nog wat vroeg om te gaan eten dus we gaan lekker in de zon zitten op een terrasje en gooien de schoenen even uit.
Daarna eten we heerlijk bij P.J. Clarkes. Hier hebben we op 1 januari ook gegeten en wilden we graag nog een keertje naar terug. We nemen fish & chips. Heerlijk mals visje. En we doen eens gek, we nemen een dessert. Dit doen we niet vaak hier in de USA. Je krijgt gewoon teveel. Maar het was wel erg lekker. Jos heeft een puddingbrood ding en ik een cheese cake. Hmmm, echt smullen hoor. We lopen nog even langs het water om het eten te laten zakken voordat we naar het 9/11 Memorial gaan.

We hebben kaarten voor 19.00 uur, maar ze letten niet erg op de tijd. Nadat we nog even binnen lopen bij het Visitor Center sluiten we om kwart over zes aan in de rij. Want het is druk, maar de rij is gelukkig wel in beweging. Ook hier weer door de beveiligingscontrole. In januari moesten we tijdens het lopen in die rij wel 6x onze kaartje laten zien. Nu nog maar 3x. Wij vonden het toen ook al een beetje veel van het goede. Al snel gaat de verlichting aan in de waterbassins. Dat is ook de reden dat we hier nu weer zijn, om het ook bij schemer te zien. Helemaal in het donker lukt niet, want om 20.00 uur sluit het memorial en om 19.30 uur gaat de zon onder. Het is mooi om het ook zo te zien.

Opeens ben ik Jos kwijt. Hij loopt achter een man aan met een telefoon. Blijkt dat hij aan Jos heeft gevraagd om een foto te maken van een bepaalde naam van een van de slachtoffers. Dit was een vriend van hem. Op zijn telefoon heeft hij een foto van de vriend, en die moet dus ook op de foto. Jos maakt een paar foto’s en mailt die vanavond aan hem door. We blijven tot kwart voor acht en dan gaan we toch echt terug naar het hotel. We lopen naar de metro in Cortlandt Street en lijn R brengt ons weer netjes op Times Square. Het is 20.33 uur als we op de kamer zijn. We zijn dus 12 uur op pad geweest vandaag. Pfff, ja dan voel je je voeten wel he. Morgen gaan we iets minder lopen. Denken we…

Vrijdag 13 april
Het weer: Prachtig! Hele dag zon, 18 graden

Strakke blauwe lucht als ik opsta. Dat ziet er dus goed uit voor vandaag. Dat is heel mooi, vooral voor vanavond. Maar eerst serieuze zaken. We gaan naar de Verenigde Naties. Twee haltes met lijn 7 en dan nog een stukje lopen naar de East River. Langs de rivier liggen de kantoren van het UN gebouw. In het hoge gebouw zit de complete administratie en in het langgerekte gebouw vinden de vergaderingen plaats. Dat is ook het gedeelte waar de bezoekers in mogen. We lopen om 10.00 uur naar binnen. Ook hier weer de bekende veiligheid check. Begrijpelijk hoor, maar je wordt er een beetje moe van. Goed, verder naar de balie om een tour te regelen. Om 11.15 uur is de eerst volgende Guided Tour. Zo dan, drukke boel hier. Maar we doen het wel. We ploffen op een bankje neer en kijken een uurtje mensen. Er loopt hier van alles rond, dus dat is wel leuk.

We hebben een leuke gids. Ze komt uit Brazilië, spreekt perfect Engels en weet heel veel. Ze legt veel uit over de United Nations. We hebben een hoop geleerd vandaag. Zo zijn we nu eigenlijk even niet meer in Amerika, maar op International Grondgebied. Het gaat over de 193 lidstaten en hoe het werkt met stemmen en wie de meeste stemrechten hebben. Vooral de twee zalen die we bezoeken zijn indrukwekkend. In de eerste zaal vinden de overleggen plaats van de Veiligheidsraad. Op dit moment is er geen officiële vergadering bezig (anders zouden we ook niet naar binnen mogen), maar in de zaal er achter zijn de lidstaten wel aan het overleggen. En wel over de mislukte raketlancering van Noord-Korea van gisteren. De deur staat open en er lopen wat mannen heen en weer. Volgens onze gids, zeer belangrijke mensen, waaronder de vertegenwoordiger van Rusland. De tweede zaal is die van de Algemene Vergadering. We zien daar ook de plek waar Nederland zit tijdens de vergaderingen.
Ook al hebben we een uur moeten wachten, wij vonden het de moeite waard. Een bijzondere plek om gezien te hebben.

We lopen terug naar de metro, en die stopt in Grand Central. Laat hier in het mooie stations gebouw nu ook een Apple Store zitten. Aparte plek wel voor een winkel. We nemen er een kijkje en de creditcard doet weer goede zaken. Jos heeft alles van zijn verlanglijstje kunnen kopen. Dan naar lijn 7 en terug naar Times Square. We kopen een lekker broodje en eten dit op de hotel kamer op. Frissen ons even op en we gaan weer op pad. Nu nemen we de bus. Dat is weer eens wat anders. We gaan nu juist helemaal naar het westen van Manhattan. Precies het tegenovergestelde van vanmorgen. We zouden het ook kunnen lopen, maar dat hebben we al genoeg gedaan. Dus hup de stadsbus in. Nummer 42. De metro kaart is ook geldig in de bus, dus dat is erg handig.

We stappen uit bij het eindpunt en dat is gelijk bij het Intrepid Museum. Dit is een vliegdekschip wat nu in gebruik is als museum. Gigantische boot natuurlijk, als zijn ze tegenwoordig nog groter. In 1943 is hij in de vaart genomen en tot 1974 heeft hij dienst gedaan. Op het dek staan verschillende soorten vliegtuigen. Ook kun je het schip van binnen bekijken. We lopen overal rond waar het mogelijk is. Soms lopen we in een file de trappen op en af, want druk is het hier wel. Ook dit was een geslaagd bezoek, erg interessant om te bekijken allemaal.

Direct naast het schip, aan de volgende pier, liggen de rondvaartboten van de Circle Line. Laten we daar nu ook kaartjes voor hebben. We gaan mee met de boot van 19.00 uur. Maar zo laat is het nog niet en we hebben dorst. Gelukkig zit er tussen de pieren een terrasje waar ze bier en wijn hebben. Dus daar zitten we nog even een uurtje heerlijk in de zon. Dan gaan we naar de boot. We nemen nog even een upgrade zodat je als eerste de boot op mag, een kussentje krijgt en voor $ 10,- kunt eten op de boot. Want normaal eten schiet er een beetje bij in vandaag. Dus dan maar hotdogs op de boot. De tocht duurt 2 uur. Je vaart dus ook een stuk in het donker. We varen om Manhattan heen tot ongeveer de UN en daarna keren we weer. Erg leuke tocht. De verlichte gebouwen zijn prachtig om te zien vanaf het water. We hebben een gids die op een leuke manier uitleg geeft over wat we allemaal zien. Ook varen we nog dicht langs het Vrijheidsbeeld. Mooie afsluiting van de dag!

We nemen ook de bus weer terug. Weer een lange, maar zeer geslaagde dag! We zijn hier pas drie dagen maar het lijkt wel een week. Gelukkig is dat nog niet zo en hebben we nog een paar dagen te gaan, heerlijk!

Zaterdag 14 april
Het weer: volop zon, 21 graden

Wow, wat een weertje vandaag zeg! Echt fantastisch.
Vanmorgen op ons gemakje gedaan en om 9.00 uur lopen we naar de metro. Er stoppen hier op Times Square veel lijnen, dus dat is erg handig. Vandaag nemen we de N lijn Uptown. Bij Lexington Avenue stappen we uit en lopen dan nog 2 blokken naar de kabelbaan van de Roosevelt Island Tram. Roosevelt Island is een eilandje dat in de East River ligt. Waar we gisteren nog gevaren hebben. Het is ongeveer 3 km lang en zo’n 240 meter breed. Niet zo groot dus. Met de Roosevelt Island Tram kan je dus naar het eiland toe vanaf Manhattan. De metro kaart is ook hier geldig, dat ding brengt zijn geld wel op zeg. En het is vooral erg makkelijk.

Als we aan komen lopen kunnen we gelijk in een gondel instappen. De gondel gaat vlak langs de Queensboro Bridge. Je hebt een machtig uitzicht op de brug en op Manhattan. Je bent zo aan de overkant. Daar lopen we naar het puntje van het eiland door een leuk park. Alles ziet er vrij nieuw uit hier. Het is het heerlijk rustig. Af en toe een hardloper en wat gezinnetjes. Toch wonen er nog zo’n 12.000 mensen op het eiland. Die hebben zeker niet door wat een mooi weer het is. Wij genieten er in ieder geval lekker van. Het uitzicht op Manhattan is ook vanaf hier erg mooi. We lopen terug naar de Tram en maken de oversteek weer.

Terug op vaste grond lopen we naar Bloomingdales. Wat een prachtig warenhuis zeg. Het is zeg maar de dure versie van Macy’s. Heel groot, 9 verdiepingen. Waarvan drie alleen voor damesmode. Alles ziet er even mooi uit. Helaas mag je binnen geen foto’s maken. Op sommige afdelingen loopt meer personeel dan klanten. Je hoeft hier niet bang te zijn dat je niet geholpen wordt. Iedereen is ook weer even vriendelijk. Heerlijk die vriendelijkheid in de winkels hier. Na Bloomingdales is het de beurt aan FAO Schwarz. Ja, een speelgoedwinkel. Maar niet zo maar eentje. Gigantisch. De winkel wordt vaak gebruikt in film, zoals Home Alone en The Smurfs. Gaaf om hier doorheen te lopen.

Dan willen we even lekker van de zon genieten. We lopen langs de Apple Store, maar dan ook echt langs, en gaan naar Central Park. We kopen een hotdog en gaan lekker op een bankje zitten. Het is druk in Central Park. Logisch natuurlijk, zaterdag en schitterend weer. We wandelen nog wat door het park en gaan dan richting hotel. Dat is nog een eindje lopen. We lopen via 5th Avenue en gaan af en toe nog even een winkeltje in. De winkels zijn hier stuk voor stuk mooi.

Als we 45th Street inslaan voor ons hotel zien we erg veel mannen met rokken. Hmm, vreemde toestand. Het blijken Schotten te zijn. Bij de kruising met Avenue of the Americas blijkt die weg afgesloten te zijn voor verkeer. Dat is een drukke doorgaande weg, dus dat is nogal wat. Van een politieagent horen we dat er een Schotse Parade is. Waarom weten we eigenlijk niet. Maar we blijven wel even kijken want het kan elk moment beginnen. En ja hoor, er lopen een hoop doedelzakken langs. Allemaal mooi in pak. Leuk om te zien. We kijken de parade niet helemaal af want onze voeten willen even rust.

Op de kamer drinken we een neut en laten onze voeten even bijkomen. We frissen ons op want we hebben nog wat op de planning staan voor vanavond. We gaan naar Oleta Adams! Ze treedt vanavond op in de B.B. King Club op 42 Street. Hier kun je ook prima eten dus dat is een mooie combi. Om 17.00 uur kunnen we de gereserveerde kaartjes ophalen, de zaal gaat echter pas om 18.00 uur open. We lopen nog even terug naar de kamer, het is toch vlakbij. Om 18.00 uur krijgen we een perfecte tafel aangewezen. Vlak voor het podium, in het midden. We eten lekker en de drankjes smaken ook prima. Om 19.30 uur is het dan zover. En het is toch geweldig! Echt, wat een leuk mens die Oleta. En zingen dat ze kan! We zitten echt te genieten. Jammer dat het maar een uur duurt. Maar ze heeft hierna nog een show, dus dat wisten we. Maar wat een leuke avond was dit zeg.

En als we om 21.30 uur over het onwijs drukke Times Square lopen is het nog steeds heerlijk weer. Het is zaterdag, mooi weer en de Schotten zijn in de stad. Druk dus. We horen nog steeds hier en daar een doedelzak, dat is echt komisch. Op de kamer nemen we nog een afzakkertje en Jos doet de foto’s en ik maak het verslag. Dan is er weer een mooie dag voorbij. We gaan lekker slapen, welterusten…

Zondag 15 april
Het weer: 24 graden!

Vanmorgen hebben we echt rustig aan gedaan, het is tenslotte zondag. Om half 10 gaan we pas ontbijten. Voor de verandering pakken we daarna maar weer eens een metro. Deze keer de N downtown. Dit wordt een lang ritje want we gaan helemaal tot het eindpunt in Brooklyn. Naar Coney Island. We doen er een klein uurtje over. Grappig is dat we met de metro over de brug gaan. Coney Island is een schiereiland met een mooi breed strand en een pretpark. Dit pretpark bestaat al sinds 1830. Het heeft zijn ups en downs gekend en zeker na WO II is de boel in verval geraakt. In 1994 heeft toenmalig burgemeester Rudy Giuliani een serieuze start gemaakt met de wederopbouw. In 2003 heeft de huidige burgemeester, Michael Bloomberg, het stokje overgenomen. Inmiddels lopen er weer veel dagjesmensen over de lange en brede boardwalk. Het ziet er allemaal keurig uit. Het is gezellig druk. In dit seizoen is het pretpark alleen nog maar in de weekenden open. Het is vandaag prachtig weer en daar komen natuurlijk veel mensen op af.

We slenteren een heel stuk over de boardwalk. Natuurlijk nemen we ook een kijkje in het pretpark. Het Wonder Wheel is een van de landmarks en bestaat al sinds 1920. Verder zijn er ook veel moderne attracties. Vooral snel en hoog, enge dingen dus, waar ik niet in hoef. En natuurlijk schiettenten, suikerspinnen en popcorn. En hangt een leuke sfeer en ik kan me zo voorstellen dat het hier in de zomer heel druk is. Na alles gezien te hebben gaan we weer naar de metro. Het ruime metro station ligt gelijk langs het pretpark. Nu nemen we lijn D, want we gaan nog niet terug naar het hotel.

We stappen uit in Manhattan bij Grand Street. We zitten dan gelijk in Chinatown. Dat is ook gelijk duidelijk, natuurlijk erg veel Chinezen mensen maar ook aan de namen boven de winkels. Alles in het Chinees. Vlakbij de metro halte is een park en daar zijn ze aan het sporten. Op het eerste veld zijn ze aan het voetballen, voor Amerikanen misschien bijzonder. Het kan ons niet zo boeien. Maar het veld er naast zijn ze met een sport bezig die ik nog nooit gezien heb. Bike Polo. Acht mannen (4 tegen 4) op fietsen die een bal in een doel willen slaan met een lange stick. Echt leuk om te zien. Staan trouwens erg veel mensen langs de lijn. We lopen verder en komen nu echt in Chinatown. Vis, vreemde groenten, lekker ruikende kruiden, van alles wordt hier verkocht. Prachtig om te zien.

Tussendoor lopen we ook nog door Little Italy. Dit is echter nog maar één staat; Mulberry Street. Helemaal ingesloten door Chinatown. Op zich stelt het Italiaanse gedeelte ook niet zoveel voor. Ja, restaurantjes genoeg. Met terrasjes op straat, ziet er leuk uit. Maar de winkels zijn dezelfde als alle souvenir winkels die je overal in NY ziet. Weer terug in Chinatown komen we in Columbus Park. Hier is het druk! Heel China is leeggelopen denk ik. Diverse groepjes staan te zingen, maakt niet uit dat het dwars tegen elkaar ingaat. Heel veel mensen zitten aan tafels een spel te doen. Kaarten, dammen en spel met vreemde stenen met Chinese tekens . Prachtig om te zien. De mannen apart van de vrouwen. Hoedjes en parasolletjes moet hen beschermen tegen de zon. Dit is echt gaaf zeg. Wij lopen er als twee vreemden Peking eenden tussendoor. We komen nog 4 andere toeristen tegen.

We lopen ook nog door Doyers Street. Een beruchte straat uit vervlogen tijden. Op zich een kort straatje maar wel bochtig. Dat op zich is al bijzonder in New York. Maar de bendes (Tong soldiers) gebruikten deze straat ook om hun verschillen uit te vechten begin 1900. Nu is het vooral een straatje met kappers. Dat ziet er niet zo gevaarlijk uit. Als we weer op Centre Street komen ben je eigenlijk weer uit Chinatown. Grappig is dat, opeens is het dan over.

We lopen nog een stukje door en komen dan langs het gigantische gebouw van de Amerikaanse gerechtsgebouw. Die trappen zie je vaak in film en series. Of in het journaal. Groot, heel groot gebouw. Nog een klein stukje verder is de Brooklyn Bridge. Nee, die gaan we niet op. Dat hebben we in 2007 al gedaan. Is wel echt een gave wandeling om te doen. Maar onze voeten willen naar het hotel en onze kelen willen een drankje. Dus we zoeken de metro op. Bij City Hall stappen we op de metro en snel zijn we weer bij Times Square. Het is dan 17.00 uur. Mooie tijd voor een drankje. We gaan lekker even in de bar beneden zitten. Het bier en de margarita smaken goed hoor na zo’n wandeling. Even lekker relaxen. Ondertussen speelt Jos met zijn iPad en ik schrijf het verslag alvast. We besluiten om lekker hier in het hotel te eten. We hebben al verschillende lekkere dingen langs zien komen, dus dat komt vast helemaal goed.

Morgen alweer onze laatste volle dag. We moeten nog even de uitslag van de staatsloterij checken, misschien kunnen we wel langer blijven. Het was vandaag 24 graden en het schijnt morgen nog warmer te worden. We hebben dus heel veel geluk met het weer. Lekker hoor. Trouwens iedereen bedankt voor de reacties in ons gastenboek, elke ochtend weer erg leuk om te lezen. Dus, tot morgen!

Maandag 16 april
Het weer is geweldig, 30 graden

Volgens de voorspellingen gisteren zou het vandaag zomaar 30 graden gaan worden. Nou, dat is wel uitgekomen! Ongelooflijk wat een weertje zeg, en dat voor april. New Yorkers zijn er zelf ook verbaast over. Het is ook zo grappig om te zien dat de een nog in zijn winterjas loopt en de ander al in korte broek. Nou, die korte broek is echt niet gek hoor.

Vanmorgen hebben we eerst een bliksembezoek gebracht aan Harlem. Met de metro naar 125th Street. Daar een beetje rondgekeken en gelopen. Het Apollo theater is leuk om gezien te hebben. Dit theater bestaat al sinds 1872. Vooral vanaf de jaren 30 hebben er grote namen opgetreden als Diana Ross, Billie Holiday, The Jackson 5. Het theater is nog steeds geopend en Amateur Night schijnt nog steeds erg populair te zijn. Wij zijn er 10.00 uur, dan is er niet veel te beleven. We lopen nog een stukje verder en nemen dan de metro weer terug downtown.

We stappen uit bij Madison Square Garden. Wat een gigantisch gebouw is dat zeg. Ze zijn aan het verbouwen of zo, want er staan wat steigers hier en daar. Er vinden naast sportwedstrijden ook concerten plaats. Deze week helaas niets bijzonders, dus we hebben de beroemde “Garden” niet van binnen gezien. We lopen nog een stukje verder en staan dan al voor Macy’s. Daar gaan we even de koelte in. Blijft toch ook een mega winkel hoor. Met de oude, houten roltrappen rollen we naar de 9de verdieping. We nemen hier en daar een kijkje, maar de creditcards blijven in de knip. We lopen naar Madison Avenue voor een treinenwinkel van Lionel. Maar die blijkt er niet te zitten, misschien alleen een kantoor. Maar geen trein te zien in ieder geval.

Hier en daar gaan we nog wat winkels in en als we bij Footlocker naar buiten komen lopen we over de vele roosters die je hier in de straten hebt. Er komt rook uit met een vreemd luchtje. Dat vinden een aantal politie agenten ook en binnen no-time staan er 4 brandweerwagens in de straat. Gedeelte van de stoep wordt afgezet en er lopen allemaal brandweermannen rond. Wat zullen die het warm hebben zeg in de pakken. Het komt natuurlijk van onder de grond dus een aantal mannen verdwijnen die kant op. We blijven even staan kijken maar er gebeurt eigenlijk niks. Ze lijken zich ook niet echt druk te maken. Dus we gaan maar weer verder. Wel grappig om die actie gezien te hebben.

Op naar de New York Public Library. Dit is een prachtig gebouw aan 5th Avenue uit 1911. Vrij toegankelijk voor iedereen. Binnen tussen de marmeren muren is het heerlijk koel. We nemen overal een kijkje en vooral de grote leeszaal vind ik indrukwekkend. Er zitten veel mensen te lezen of achter hun laptop. Als we weer naar buiten gaan moet je je de inhoud van je tas laten zien. Dat is weer eens wat anders. Dit om te kijken of je geen boeken meeneemt.

Direct achter de bibliotheek ligt Bryant Park. Hier lag in januari nog een schaatsbaan, maar nu is er een groot grasveld. Daar mag je niet op, maar eromheen staan allemaal tafels en stoeltjes. Dat zie je trouwens veel in New York. Gewoon, om even te gaan zitten. Het is verder niet verbonden aan een restaurant of zo. We denken hier even wat te eten. Maar het is echt onwijs druk. Het is dan ook lunch tijd en de New Yorkers gaan natuurlijk in hun pauze ook even lekker naar buiten. We pakken de metro en rijden naar Central Park. Want met mooi weer is dat natuurlijk de place to be. We halen een hotdog en wat te drinken en gaan lekker zitten. Natuurlijk hier ook druk, maar er is nog wel een bankje vrij voor ons hoor. Lekker in de zon ook nog. We genieten van alles om ons heen. De koetsjes rijden af en aan, doen goede zaken met het mooie weer.

Tja, als je dan zo dicht bij de Apple Store bent dan ga je toch nog maar even naar binnen. We nemen de lift die in het midden zit van de ronde glazen trap. Bijzonder. Volgens mij zijn hier binnen nog meer mensen dan in Central Park, wat een gekkenhuis zeg. We zien snel wat we hebben willen, afrekenen en hup weer naar buiten. Er loopt zoveel personeel, je hoeft nooit te wachten eigenlijk. Via 5th Avenue en het Rockefeller Center lopen we naar het hotel. Wat blijkt bij het Rockefeller Center? De schaatsbaan is er nog steeds. Echt grappig om mensen te zien schaatsen bij 30 graden.

In het hotel nemen we even een neut, dan gaan we nog even Times Square op. We willen nog naar de M&M Store en de Disney Store. Dus dat doen we. Leuke winkels om door heen te lopen. De M&M Store ziet er een beetje onverzorgd uit vinden wij. In Las Vegas is hij mooier. Maar ze hebben wel hele leuke dingen. De Disney Store is prachtig om te zien. Heel sprookjesachtig. We gaan naar de bar van het hotel en nemen nog een drankje voordat we gaan eten. Eten doen we bij Saju Bistro. Een Franse bistro schuin aan de overkant van het hotel. Hier hebben we op 1 januari ook gegeten en dat was toen erg lekker. Deze keer smaakt het niet minder. We hebben allebei een heerlijk malse filet mignon.

Na het eten lopen we nog even over Times Square. Het is tenslotte de laatste avond, dus we nemen nog even de drukte en alle lichtjes in ons op. Morgen vliegen we pas om 20.40 uur, dus we hebben nog een groot gedeelte van dag om iets te doen. Dat komt wel goed. Morgen verschijnt het verslag dus iets later, als we weer in Nederland zijn. Tot dan!

Dinsdag 17 april
Het weer: 25 graden

Nou, de Staatsloterij hebben we niet gewonnen, want we zijn weer thuis. Zo jammer.
Maar goed, het was heerlijk! Hier nog even een verslagje van de laatste dag.

We vliegen pas op 20.40 uur vanavond, dus we hebben vandaag nog lekker even de tijd om iets te doen. We staan dan ook om half 10 bij de NBC Studio’s voor de deur. Ik heb kaarten gereserveerd voor de rondleiding van 10 uur. NBC is een groot tv en radio station hier in Amerika. Onder andere bekend van Friends, House, Jay Leno en Law & Order. Nog veel meer natuurlijk, maar niet alle series zijn bij ons in Nederland te zien. In de grote gift shop is van alles te koop over die series en zijn acteurs. Stipt om 10.00 uur start de tour. Er zitten maar liefst 30 mensen in de groep. En dat gaat de hele dag zo door. Big Business dus.

Maar het is dan ook leuk hoor, zo’n kijkje achter de schermen. We zien een paar studio’s o.a. die van Jimmy Fallon (The Tonight Show) en Brian Williams (News). Op dit moment zijn er geen opnames. Dat is maar goed ook, anders zou je niet naar binnen mogen. In de studio’s is het koud, heel koud. Dit komt omdat alle lampen uit zijn nu. En er hangen heel veel lampen aan het plafond, wat een georganiseerde chaos zeg. Als dat allemaal aan gaat dan is het zo 20 tot 30 graden warmer in de studio. Vandaar dat de temperatuur hier bewust laag wordt gehouden.

Onze twee gidsen geven leuk uitleg over de gang van zaken in de studio’s. Helaas mogen er binnen geen foto’s gemaakt worden. De rondleiding duurt ruim een uur en je komt op aardig wat afdelingen. Ook zien we nog hoe het weerbericht werkt met zo’n groen scherm. Helaas zien we geen beroemdheden. Wij hadden ze waarschijnlijk ook niet herkend. Een vrouw uit onze groep doet de tour voor de 3de keer en heeft al aardig wat tv sterren gezien verteld ze trots. Helaas, vandaag heeft ze geen geluk.

Op Times Square zit de grote concurrent van NBC, de ABC Studio. (volgens NBC betekend dat Always Being Cancelled) Elke morgen wordt daar “Good Morning America” live gepresenteerd. Ook daar komen veel mensen op af om een bekend gezicht te zien. Elke ochtend zien we ze staan vanuit onze kamer. Ook zijn er een paar keer buiten opnames geweest. Ze maken dan even snel een klein podium. Boven op tv zien we dan wat er 41 verdiepingen lager gebeurt. Echt grappig. De ingezoomde foto is uit ons niet zo schone raam genomen.

Terug naar NBC. De studio’s liggen eigenlijk in het Rockefeller Center. Na de tour nemen we nog een kijkje in de onderwereld van dat centrum. Hier is namelijk nog een flink winkelcentrum. Ziet er allemaal mooi uit. Eenmaal weer boven de grond gaan we nog even genieten van het mooie weer. We halen bij een bakker een lekker broodje en gaan in de zon zitten vlakbij de schaatsbaan. Weer is het lunchtijd en iedereen komt naar buiten om zijn bammetje te eten. Inclusief het kinderdagverblijf. Grappig om te zien hoe alle kinderen hun brood en sapje bij zich hebben.

Dan wordt het tijd om terug te gaan naar het hotel. We hebben de kamer tot 15.00 uur, dus dat is wel lekker. Maar de koffers moeten nog gepakt worden. Zo gezegd, ze gedaan. Alles zit erin en we zitten nog ruim onder het toegestane gewicht. Eigenlijk hebben we ook niet zo heel veel gekocht. Om 16.00 uur worden we weer opgehaald door Execucar. We gaan beneden zitten en keurig op tijd rijdt er een hele mooie zwarte Cadillac Escalade voor. Zelfs de portier van het hotel is onder de indruk dat dit een shuttle service auto is. Wij zijn vooral benieuwd of we nu een chauffeur hebben die de weg weet. Gelukkig is dat wel het geval.

Het is een aardige, stille man. Hij rijdt als een gek door Manhattan. Niet normaal. Eenmaal op de snelweg komen we in de file. Dus daar moet hij toch iets rustiger aan doen. Vind ik wel zo prettig. Om 17.15 uur zijn we op JFK. Want daar vertrekken we dus vandaan. Alles gaat vlot. Helaas is er geen upgrade meer mogelijk. We vertrekken vanaf terminal 4. Deze is onlangs helemaal opgeknapt met behulp van Schiphol. Dit is ook wel te zien, want eigenlijk lijkt het ook gewoon op Schiphol. We eten en drinken nog even wat bij Buffalo Wild Wings. Dan is het tijd om in te stappen.

Het vliegtuig zit propvol. Hoop gedoe om alle handbagage op te bergen. Ze zouden echt strenger moeten contoleren op de grote van de handbagage. Wij zitten en kijken het allemaal maar aan. Ook moeten we nog wachten op 5 laatkomers. Al met al gaan we een uur te laat weg. Dat wordt tijdens de vlucht wel goed gemaakt, want we landen een kwartier te vroeg. We worden opgehaald en zonder file zijn we zo thuis. Het lijkt als of we veel langer dan een week zijn weggeweest. We hebben echt veel gedaan en heerlijk genoten. Natuurlijk hebben we prachtig weer gehad, daar waren we erg blij mee. New York is TOP!

Vandaag hebben we verder geen foto’s. Bedankt voor het meelezen en de reacties. De volgende reis is nog niet gepland, maar toch; hopelijk tot de volgende keer!

Stuur een bericht

Stuur een bericht met je vraag en/of opmerkingen.

visitor analysis