2011 New York New Years Eve

Oud en Nieuw, maar dan anders…

Dit jaar doen we het eens anders; we vieren Oud en Nieuw in New York. Al meerdere jaren roepen we; dat moet een gave plek zijn om Oud en Nieuw mee te maken! Dus Jos vond het de hoogste tijd worden om die wens te verwezenlijken. Als verrassing voor mij had hij vorige week e.e.a. geregeld met Tioga Tours en vroeg toen aan mij of ik zoiets zag zitten. Nou, dat hoef je aan mij geen twee keer te vragen! Naar Amerika zeg ik sowieso geen nee tegen, en dan op Times Square staan met de jaarwisseling? Ja, hoor ik ben er klaar voor!

NewYear

Nog even de puntjes op de i gezet bij Tioga. Zo was het gereserveerde hotel opeens niet meer beschikbaar, maar uiteindelijk een prima hotel gevonden op een toplocatie. Het kost een paar centen, maar dan hebbie ook wat. En nu is het dus aftellen. We hebben er zo veel zin in! Echt, ik kan het niet beschrijven.

Times-Square

We vliegen met KLM, rechtstreeks op New York. Heen komen we aan op JFK en we gaan terug vanaf Newark. We slapen in het Millennium Broadway Hotel. Dit hotel ligt echt maar 50 meter lopen van Times Square in 44th Street. Ziet er netjes uit en heeft goede recensies. We zijn heel benieuwd. Natuurlijk doen we nog meer dan Oud en Nieuw vieren. Ons wensen lijstje: de Kerst etalages van Macy’s, de schaatsbaan bij het Rockefeller Center en het 9/11 Memorial.

30 december 2011

Oja, het is kerstvakantie. Dat waren we even vergeten. Dus we zijn niet de enige op Schiphol.
Het duurt even voordat we onze koffer kwijt zijn. Dan op naar de paspoort controle. Zo druk hebben wij het daar nog nooit gezien. De rij loopt bijna tot aan de deur naar buiten. Al snel gaan er een paar loketten extra open en dan gaat het best vlot. Even nog een bakkie koffie drinken en tegen 9.30 uur lopen we naar gate E2. Daar zitten een paar mensen te wachten maar de gate is al open, we lopen dan ook gelijk door. De bekende vragen worden gesteld (wie je koffer heeft ingepakt en zo) en dan door de security. Eigenlijk heel relaxt allemaal. Dus dan is het wachten en ook het instappen verloopt prima. Iets na 11.00 uur rijden bij de gate weg, mooi op tijd.

We vliegen met Delta in een 767. En dat is al een oud beestje hoor. Helaas waren er bij het boeken geen comfort stoelen meer beschikbaar dus we hebben de gewone stoelen. Dat is best krapjes. En wat jammer is, geen eigen beeldscherm in de stoelen. We hebben wel goed zicht op een schermpje in het gangpad.

Volgens de piloot wordt het een rustige vlucht van 8 uur en 15 minuten. Nou, piloten zitten er dus ook wel eens naast. Tijdens het uitdelen van het eten komen we op een flinke hobbelweg. Wij hebben onze kip met spinazie al, maar het uitdelen moet wel even gestaakt worden. Mijn glas wijn zit behoorlijk vol, leuk, maar nu niet zo handig. Het klotst er aardig overheen. Zonde. Drankverspilling. De turbulentie gaat op en af voor een uur of zo. Dan wordt het weer rustig.

We dutten af en toe een beetje in. Jos iets meer dan ik hè. Luisteren muziek, spelen met iPhone en iPad en komen de tijd dus wel door. Later in de reis nog wat hobbels hier en daar. Om 14.00 uur landen we op John F. Kennedy airport in New York!

Dan begint het wachten wat nu eenmaal bij zo’n dag hoort. Er staan heel wat mensen in de rij voor de immigration officers. Maar je komt vanzelf aan de beurt hè. Hij vraagt niet veel, eigenlijk niks. We zijn natuurlijk niet bepaald de enige die hier oud en nieuw komen vieren. Hij is er waarschijnlijk wel klaar mee. Dus hup vingerafdrukken, foto en de felbegeerde stempel in ons paspoort. Koffer ophalen, die ondertussen al op de band ligt en langs de douane waar we niets hebben aan te geven en zo mogen doorlopen. We zijn er weer! De tweede keer nog wel dit jaar. Het voelt goed.

Op naar de shuttle bus. Duurt nog een half uurtje voordat die voor komt rijden. In het busje zitten al 7 personen. Tja als we dan de laatste zijn zitten we nog wel ff in die bus. Maar nee, het geluk is met ons. Eerst wel nog even verschillende files doorstaan. Het is echt onwijs druk richting Manhattan. En dan zijn wij het eerste hotel wat hij aandoet. Hij stopt wel op de hoek van de straat, want er is geen doorkomen aan. Wat een drukte zeg. Prima, het is maar een klein stukje lopen. Om 16.30 uur checken we in. We hebben een hele mooie kamer op de 33ste verdieping. Nu lijkt dat hoog, maar om ons heen is alles nog hoger. We hebben uitzicht op het Chrysler Building, heel mooi. Ruime kamer ook, met dito badkamer. We hebben zelfs een bad. Vier jaar geleden in New York hadden we een hele, hele kleine kamer. Dus dit is echt stukken beter.

We frissen ons op en gaan dan aan de wandel. Binnen twee tellen staan we op Times Squares. Zo dichtbij is het. We staan er niet alleen. Het is echt allemachtig druk hier. Voorproefje voor morgenavond denk ik. Er staan al verschillende podia waar ze aan het testen zijn. Gelukkig is Justin Bieber nog nergens te bekennen. We banen ons een weg door de menigte en lopen naar het Rockefeller Center. Onderweg komen we al heel veel kerst verlichting tegen, geweldig mooi allemaal. Bij het RF Center staat echt een mega grote boom naast de ijsbaan. Het is er zo druk dat we alleen een glimp van de ijsbaan zien. 1 januari doen we nog wel een poging. Daarna lopen we 5th avenue af tot aan Central Park. Hele gevels zijn verlicht, of er zijn mooie etalages. Echt het is onwijs prachtig allemaal. Ook de winkel van Fendi ziet er schitterend uit. We eten hier nog even een hot dog bij een van de vele standjes. Dan gaan we terug naar het hotel. Onderweg kopen we nog even wat wijn en bier voor op de kamer. Om 21.00 uur zijn we terug en dan zijn we best moe eigenlijk. Is toch 03.00 uur Nederlandse tijd.

We nemen lekker een drankje en dan gaan we heerlijk slapen in ons kingsize bed. We moeten tenslotte wel een beetje uitgerust zijn voor morgen. Oja, het was trouwens niet koud vandaag, pas om een uurtje of acht begon het een beetje af te koelen.

31 December 2011

Happy New Year!
Wow, wat een avond! Even een kort bericht, later volgt het hele verhaal wel.
Het was een onwijze belevenis. We stonden er om 14.00 uur omdat we de boel al vol zagen lopen. Dus ja… 10 uur gestaan. We zijn gaan staan aan de kant van de bal en niet aan de kant van de artiesten. Je moet keuzes maken hè. Hier een foto gemaakt met de iPhone voor het idee. De “echte” foto’s volgen later.

Tot later!

Daar zijn we weer!
Zoals beloofd nog even de dag van gister wat uitgebreider.
In de ochtend eerst even lekker ontbeten in het hotel. Ontbijt is niet inbegrepen, maar je kunt wel à la carte ontbijten. Toen zijn we weer aan de wandel gegaan. Eerst weer even over Times Square, waar het al druk is om 10.30 uur. We zien al mensen met stoeltjes zitten. Hmm, nou ja we zien wel. De afzettingen staan er nog niet, dus die mensen moeten waarschijnlijk straks weer weg hier.

We nemen we een kijkje in Bryant Park. Hier is ook een schaatsbaan, waar volop gebruik van wordt gemaakt. Ziet er erg leuk uit, met een gezellig muziekje erbij. Er omheen is ook een soort kerstmarkt. Daarna zijn de etalages bij Macy’s aan de buurt. Prachtig gemaakt hoor, erg apart. Waarschijnlijk in het donker ook erg mooi. Net als de verlichting tegen de voorgevel. Ja, je kunt niet overal in het donker zijn hè.

Op ons gemak lopen we terug naar het hotel. We willen niet te veel lopen vandaag, we moeten al genoeg staan tenslotte. Ho, het is nu wel al heel druk op TS. Het plan was om op ons gemak iets te gaan eten en dan om 16.00 uur te gaan staan. Maar ja, is dat slim? We denken van niet.
Dus dan maar even een hamburger halen bij de Mac die we op de kamer opeten. Omkleden en naar buiten. Het dan 14.00 uur. Het is een grote wirwar van mensen op het plein. We gaan in de sectie staan vlakbij de bal. De rij is erg lang maar wij komen per ongeluk van de andere kant en staan opeens gelijk in het begin. Oeps clip_image003[1]

Iedereen wordt gecontroleerd door de politie, met zo’n scan apparaat. Je tas en zakken worden ook nagekeken. Tas? Dat mocht toch niet? Klopt, grote tassen en rugzakken mogen niet. Maar gisteren kwam ik er al achter dat een kleine tas wel mag. Laat ik die nou bij me hebben. Toch wel handig, hoef ik niet alles in mijn zakken te proppen. En we hebben twee flessen water in een plastic tasje, ook dat is geen probleem. We zien wel dat mensen met een grote rugzak inderdaad er niet inkomen. Ook stoeltjes moeten achter gelaten worden.

Daar staan we dan. Nu maar wachten. Langzaam loopt de sectie vol en gaat het hek dicht. Veel mensen gaan op de grond zitten en wij doen dat ook maar. Maar dat is niet zo fijn met al die rond lopende mensen. Dus maar weer staan. 5 minuten later komt de politie zeggen dat iedereen moet gaan staan, want dan kunnen er meer mensen in de sectie. Tuurlijk.
Maar we staan prima, mooi uitzicht op de bal. En ook zien we het podium op een groot scherm en live in de verte.

Het mooie is ook dat helemaal niet koud is. We hebben ons thermo ondergoed niet eens aangedaan. Heerlijk dus.
Vanaf 16.00 uur is er elk uur een countdown. Het is dan tenslotte elk uur wel ergens in de wereld Nieuwjaar. Vanaf 18.00 uur worden we vermaakt met muziek. We staan vlakbij een hoop enthousiaste feestvierders. Gezellige boel. Dansen, zingen, springen, niks is ze te gek.
Ze komen uit verschillende delen van het land, hebben elkaar nog nooit gezien, maar zijn al snel een grote familie. Vooral op het moment dat ze een haag vormen als iemand een plasje moet doen.  Wij hebben het trouwens prima kunnen ophouden. Maar dat kon duidelijk niet iedereen, je moest dan ook uitkijken dat je niet op een flesje ging staan. Want daar kon wel eens iets anders inzitten dan appelsap.

Om 22.00 uur zingt Justin Bieber een liedje. En dan bedoel ik ook maar èèn. Nu zaten wij niet op het ventje te wachten, maar 1 nummer… Das wel heel weinig toch. En dan om half 12 … Jawel, Lady Gaga. Zij doet wel 2 nummers. Wel gaaf hoor, vreemd type is het.

Om 1 minuut voor 12 drukt zij samen met de burgemeester de knop in om dé bal te laten zakken. Hèhè, daar hebben we 10 uur op staan wachten hahaha. Maar het is geweldig. Ongeveer 1 miljoen mensen die aftellen tot hét moment. Vuurwerk en confetti waar je maar kijkt. Miljoenen confetti papiertjes dwarrelen naar beneden, zo’n gaaf gezicht.
Frank Sinatra klinkt luid over het plein met New York, New York. Wat een mooi einde. Want ja, dan is het afgelopen en gaat iedereen weg . We schuifelen met de mensen massa mee naar de hoek van de 44th en dan kunnen we al vrij makkelijk verder lopen. Hoewel lopen, je benen willen niet zo makkelijk hoor als je 10 uur gestaan hebt. Maar om kwart over twaalf zijn we op onze kamer. Pfff, wat een onvergetelijke avond zeg. Nu eerst een drankje op het nieuwe jaar!

1 Januari 2012

We hebben in een coma gelegen. Bij het opstaan merken we hoe pijn alles doet. Hoewel we gisteren bij het staan ook al last hadden van onze ruggen hoor. Nu voelen we onze rug, enkels en benen. Maar dat was het wel waard. Dus we slapen een beetje uit en gaan om half 11 naar de metro. Bij de halte Times Square nemen we de R lijn naar de WTC-site. Het is nog vrij rustig op straat en als we voorbij de plek lopen waar we gisteren stonden zij we verbaast hoe alles al opgeruimd is. De meeste confetti is weg, maar ook de podia, de geluidswagens, containers en tv-schermen. Alles is gewoon al weg.

We zijn keurig op tijd bij het 9/11 Memorial. We hadden via internet kaarten gereserveerd voor 11.30 uur. Reserveren is noodzakelijk, er mogen maar 1500 mensen per dag bij het Memorial. Dit komt omdat het nog midden in een bouwterrein ligt. Niet heel makkelijk bereikbaar dus. Op deze manier kunnen ze de stroom mensen beter reguleren. Bij de ingang worden mensen teleurgesteld omdat ze geen reservering hebben.

Wij gaan naar de entree en moeten even een gebouw binnen voor de security en mogen dan het terrein op. Het is veel groter dan ik mij voorgesteld had. Logisch natuurlijk, want de bassins hebben de oppervlakte van de Twin Towers. Het is moeilijk uit te leggen, de foto’s geven hopelijk een beetje duidelijkheid. Ik vind het zeer indrukwekkend. Als je al die namen leest van de slachtoffers dan lopen de rillingen over je rug. De namen staan in de bronzen randen van de bassins gegraveerd.

Op het terrein staat nog een apart gebouw, hier is het museum gevestigd. Helaas is het nu nog gesloten wegens constructie.
Direct naast het terrein is een enorm gebouw in aanbouw. Dit wordt het One World Trade Center. Het is nog niet af, maar nu al indrukwekkend hoog. Met 541 meter is het straks het hoogste gebouw in de USA.

We kijken hier een uurtje rond en gaan dan naar Battery Park. Vanaf hier heb je uitzicht op het Vrijheidsbeeld en we kunnen ons herinneren dat er ook restaurantjes zitten. We lopen een heel stuk langs het water, heerlijk in het zonnetje. De wind maakt het wel wat kouder dan gisteren.
We komen terecht bij J.P. Clarkes. Gezellige tent, waar ze een lekkere hamburger voor ons hebben.

We lopen weer terug langs het water naar het metrostation. We komen langs de boten die naar het Vrijheidsbeeld en Ellis Islands varen. Tot nu toe was het overal rustig, maar hier is het een gekkenhuis. Er staat een rij voor de tickets van hier tot Amsterdam. En dan de rij naar de veerboot…. die is nog langer. Ongelooflijk. Wij hebben destijds in 2007 amper moeten wachten. Het kan dus duidelijk ook anders.

Bij de metro nemen we de 1 naar Central Park (59th street). We gaan van west naar oost door het park. Het is er gezellig druk. De koetsjes doen goed werk vandaag. Rijden gewoon in file door het park. Altijd wel een leuk gezicht. Via Avenue of the Americas lopen we terug naar het hotel. Dat is ongeveer 14 blokken. Ondertussen is het weer erg druk op staat. We dachten misschien zijn de toeristen nu een beetje naar huis. Maar dat hebben we verkeerd gedacht.

De benen hebben duidelijk weer even rust nodig. Dus we gaan lekker even languit op de kamer. Eenmaal een beetje uitgerust, want we voelen nog steeds dat we gisteren een tijdje hebben gestaan, en opgefrist gaan we eens kijken waar we gaan eten. We denken aan Planet Hollywood. Ook wel eens leuk en hier gelijk op de hoek van Times Square. We stappen het hotel uit en krijgen een verrassing. Het regent! Nou ja zeg. We klagen niet, want tot nu toe hebben we echt heel goed weer gehad. Beetje doorlopen dan maar. Zodra we TS weer oplopen is het weer een groot gekkenhuis. Dus doorlopen is er niet bij. Zijn al die mensen nou nog niet naar huis? Maar het is echt maar twee meter naar de ingang van Planet Hollywood. Eenmaal binnen, nog een verassing; giga druk. Drie kwartier wachttijd voor een tafel. Daar houden wij niet zo van, bovendien vinden we het er eigenlijk helemaal niet leuk binnen. Muziek echt keihard en zo. We worden te oud voor die shit. Dus hup, weer naar buiten.

We lopen twee rondjes en komen terecht bij een leuke bistro schuin tegenover het hotel. Hoe makkelijk kan het zijn. We worden reuze vriendelijk geholpen door een echte Fransman. En we eten een heerlijk stukje malse zalm.
We hebben geen puf meer om verder nog iets te doen, dus we gaan terug naar het hotel. Inmiddels is het ook alweer half 11. Verslag afmaken, was vanmiddag al begonnen, en Jos doet de foto’s. Dan zit het er al weer op, morgen vliegen we weer terug. Morgenochtend nog een paar uurtje voordat de shuttle ons komt halen. We zien morgen wel of we dan nog iets doen.

Welterusten !

2 en 3 januari 2012

Vanmorgen lekker ontbijtje gegeten in het hotel. Toen toch maar de koffer ingepakt en zijn we nog 1 keertje een rondje gaan lopen over Times Square. Het blijft heerlijk om hier rond te kijken.
Het is vandaag duidelijk een stuk kouder dan eerder dit weekend, we hebben echt mazzel gehad met het weer op oudejaarsavond. We lopen nog even naar binnen bij Toys “R” Us. Dat is een immens grote winkel hier, er staat zelfs een reuzenrad binnen. Hier kan alles! Tegen 12 uur pikken we de koffer op van de kamer en checken uit. Het hotel vinden wij echt een aanrader. Perfecte locatie en prima kamer. De shuttlebus van SuperShuttle komt ons rond half 1 halen, dus we zitten nog even in de lobby.

Het busje is mooi op tijd. We halen nog 1 ander stel op en dan is het volle bak in het busje. Heb ik verder geen last van, ik mag voorin zitten naast de chauffeur. Altijd leuk voor het uitzicht. Terug gaan we via Newark International Airport. Dit ligt in de staat New Jersey en dat is aan de andere kant van de Hudson rivier. We gaan dan ook een onwijs lange tunnel door. Lijkt op de Maastunnel, maar dan een beetje langer. Het verkeer is niet zo druk en we rijden lekker door. 40 minuten later staan we op het vliegveld. We checken in bij de self-service en krijgen een melding dat een eventuele upgrade mogelijk is. Zoals op de heenweg al gezegd, er waren helaas geen comfort stoelen meer beschikbaar. Op de terugweg zitten we in een rij van drie. Krappe bedoening dus. We bekijken de upgrade…… Alleen Business Class is nog mogelijk. Hmmm, dan kunnen we wel even slapen misschien, en lekker ruim zitten. Ach, het is toch al een gek weekend, dus Jos trekt zijn creditcard en de upgrade is een feit. Wow!

We zijn vroeg, dus we gaan lekker in een soort bar zitten en drinken en eten nog wat. Om 16.00 uur gaan we richting gate 42. Bij de paspoort controle staan 2 flinke rijen. Maar Business Class vliegen heeft meerdere voordelen en in die rij staat niemand, en we zijn gelijk aan de beurt. Security door gaat ook allemaal heel vlot. Voordat je het weet zit je bij de gate. De winkeltjes heb je hier ook snel bekeken. Bij de gate blijkt dat we wat vertraging hebben. 18.30 is nu de vertrektijd i.p.v. 17.50 uur. Er is ook nog geen vliegtuig te zien. We ploffen neer en kijken lekker mensen. Sommige kunnen zich zo druk maken om het feit dat er nog geen toestel staat. haha, zo mooi om te zien. Gelukkig komt daar dan het vliegtuig aan gereden, stond nog aan de andere kant van het vliegveld of zo. Om even voor 18.00 uur begint het instappen. Ja, nu mogen we dus als eerste, dat is ook wel lekker hoor. Als we twee tellen zitten krijgen we al een drankje aangeboden. Champagne of Jus d ’Orange. We gaan voor de Jus, ja echt waar.

Jos komt er al snel achter dat zijn stoel niet in de slaapstand kan. Ja, daar is het nu juist om te doen. Geen probleem, er zijn genoeg vrije stoelen en nog voor het opstijgen verhuizen we naar de andere kant. Zo dat is luxe hoor. Lekkere voetensteun, eigen beeldschermpjes en stroom voor bijvoorbeeld je laptop. Stewardessen zijn zeer vriendelijk en al snel krijgen we het voorgerecht geserveerd. Ja, je krijgt hier gewoon alles in gangen geserveerd. Met normaal bestek en glaswerk. Nu vinden wij het eten in Economy nooit vies hoor, maar dit is wel beter. Dat mag duidelijk zijn. Daar betaal je dan ook voor natuurlijk. Na de eendenborst, de pompoensoep en salade volgt de ossenhaas. Keus uit drie desserts, we gaan voor het ijs met aardbeiensaus.

Poeh, we zitten nu wel vol hoor. Al snel gaat het licht uit en we gaan dan maar proberen te slapen. Ik kan echt nooit slapen in een vliegtuig, dus ik ben benieuwd. De stoelen gaan in slaapstand, en dat is ook echt plat dan. Kussen erbij, een gewoon normaal formaat kussen en een lekkere deken. In het toilettasje wat we hebben gekregen zit ook zo’n ding voor over je ogen, dat doe ik ook maar op. Hmm, je kunt gewoon lekker op je zij gaan liggen. Slapen zou zo toch moeten lukken. Nou, dat lukt zeker! We worden pas wakker als het licht weer aan is en ze aan het ontbijt beginnen. Haha, we hebben 4 tot 5 uur geslapen. We zijn de tijd een beetje kwijt. Zo, dat is echt lekker zeg. We zitten al ver boven Engeland. We krijgen een lekker ontbijtje van cruesli, yoghurt, vers fruit en een croissantje. Na het afruimen gaan we de landing al inzetten. Om deze manier kom je niet zo gebroken aan. Wij vonden het zeker de moeite waard om extra te betalen voor deze upgrade. We waren/zijn erg moe van het weekend, dus zo relaxt vliegen is dan wel ideaal.

We mogen als eerste het vliegtuig verlaten en zijn dan ook gelijk aan de beurt bij de paspoort controle. De koffer komt aan op band 21, dat is nog een eindje lopen. Maar de derde koffer die langs komt is die van ons. Dus het gaat allemaal lekker vlot. We worden buiten al opgewacht en netjes thuisgebracht. Daar zijn we erg blij mee.
Dat was me het weekend wel zeg. We hebben er onwijs van genoten, wat een belevenis. We zijn niet van die stadsmensen, maar New York is gewoon geweldig. En om dan New Year’s Eve mee te maken op Times Square, dat is gewoon TOP!

We wensen iedereen een mooi, gelukkig en gezond 2012! Hopelijk volgt er nog een USA verslag later in dit jaar.

Stuur een bericht

Stuur een bericht met je vraag en/of opmerkingen.

visitor analysis