Algemene Informatie

Amerika is verdeeld in zes tijdzones

Hawaii Time (11 uur), Alaska Time (10 uur), Pacific Time (9 uur), Mountain Time (8 uur), Central Time
(7 uur) en Eastern Time (6 uur). Het verschil tussen de zones loopt steeds met een uur op. Eastern Time loopt zes uur achter op de Nederlandse tijd en in Hawaii is het elf uur vroeger dan in Nederland. Enkele uitzonderingen daargelaten, bijvoorbeeld Arizona, wordt ook in Amerika de klok verzet voor zomer en wintertijd.

Een paar voorbeelden:

Chicago – 7 uur vroeger
Hawaï – 12 uur vroeger
Las Vegas – 9 uur vroeger
Los Angeles – 9 uur vroeger
Miami – 6 uur vroeger
New York – 6 uur vroeger
San Francisco – 9 uur vroeger

tijdzone

Het klimaat van Amerika

In Amerika heerst grotendeels een gematigd klimaat, het land is echter zo groot dat in veel gebieden extremere weersomstandigheden heersen. De verschillen kunnen zeer groot zijn, van zware sneeuwval in de Rocky’s tot de verzengende hitte van Death Valley in de Californische woestijn. Daarnaast komen er ook bijzondere weersfenomenen voor, hevige orkanen aan de zuidoostkust in het najaar, alles vernietigende wervelstormen die in de lente en zomer over de Prairies razen, of de hevige onweersbuien die in de zomer het zuiden treffen.
Het orkaanseizoen loopt van juni tot en met november. Met name aan de zuid- en oostkust van de Verenigde Staten, alsmede Puerto Rico en de (VS) Maagdeneilanden, kunnen orkanen veel schade aanrichten. Het is verstandig gedurende deze periode de berichtgeving in de media te volgen. Bij calamiteiten altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op volgen. Meer informatie is te vinden op de website van het Federal Emergency Management Agency of het National Hurricane Center.

climate-region-map

Vliegtijden en afstanden

Amsterdam – Chicago 9 uur vliegtijd en 4249 mile
Amsterdam – Denver 12 uur vliegtijd en 4976 mile
Amsterdam – Houston 11 uur vliegtijd en 5153 mile
Amsterdam – Los Angeles 11 uur vliegtijd en 5723 mile
Amsterdam – Miami 10 uur vliegtijd en 4737 mile
Amsterdam – New York 8 uur vliegtijd en 3766 mile
Amsterdam – San Francisco 11 uur vliegtijd en 5626 mile

Bovengenoemde vlieguren zijn afhankelijk van diverse factoren zoals weersomstandigheden, het type vliegtuig en zijn exclusief overstap en wachttijden.

Feestdagen

1 januari – New Year’s Day
3e maandag in januari – Martin Luther King Junior’s Birthday
3e maandag in februari – Presidents Day
Laatste maandag in mei – Memorial Day
4 juli – Independance Day
1e maandag in september – Labor day
2e maandag in oktober – Columbus Day
4e donderdag in november – Thanksgiving Day
25 december – Christmas Day

Verder zijn er ook nog State Holidays, deze kunnen per staat verschillend zijn. (wikipedia)

Electriciteit

De electriciteit in Amerika is 110 volt 60 Hz., de stopcontacten zijn twee of driepolig (randaarde). Voor het gebruik van scheerapparaten, haardrogers, opladers etc. is een adapter of wereldstekker vereist. Controleer of de apparaten die je meeneemt omschakelbaar zijn, de meeste opladers doen dit automatisch.

Verloopstekker

Tegenwoordig heb je al gauw meerdere apparaten bij je, denk maar aan een laptop, oplader voor je camera, oplader voor je telefoon etc. Voordat je nu voor ieder apparaat een verloopstekker koopt, die vaak ook nog eens uit zo’n Amerikaans stopcontact valt, denk dan eens na over de volgende tip. Koop bij een willekeurige DoeHetZelf winkel een tafeldoos waar je drie of meer apparaten op aan kan sluiten en knip de stekker eraf. Koop in Amerika bij bijvoorbeeld de Wal*Mart een Amerikaanse stekker, schroef deze aan het snoer van je tafeldoos en voilá; je hebt één stekker, je hebt maar één stopcontact nodig en al je apparaten kun je nu zonder verloopstekker aansluiten.

Ambassade / Consulaat

Ambassade van de Verenigde Staten:
Lange Voorhout 102, 2514 EJ Den Haag, tel: 070-3109209
Voor meer informatie zie de Website

Consulaat Generaal:
Museumplein 19, 1071 DJ Amsterdam, tel: 020-5755309
Voor meer informatie zie de Website

Eten en drinken

In Amerika kunt je de dag goed beginnen met een uitgebreid ontbijt. Je kunt kiezen uit pancakes, bagels, muffins, “danish” (zoete broodjes), yoghurt met muesli, sandwiches, roerei of gebakken ei (“sunny side up”) al dan niet met bacon.
Eten in Amerika hoeft niet duur te zijn, er is een even grote verscheidenheid aan restaurants als aan culturen. In de diners, pizzeria’s, steakhouses en Mexicaanse restaurants ben je over het algemeen vrij voordelig uit. Restaurants worden ook door de Amerikanen zelf drukbezocht. Het kan voorkomen dat je even moet wachten. Het is niet gebruikelijk om zelf een plaats uit te zoeken, je wordt door een hostess naar een tafeltje gebracht. Meestal staat er een bordje ‘wait to be seated’, waar je even wacht tot iemand je een plaats wijst.
(Het is in de Verenigde Staten niet toegestaan alcohol te drinken onder de leeftijd van 21 jaar.)

Fooien

Voor een uitstekende service wordt gewoonlijk 15 tot 20 procent fooi gegeven, voor een matige service 10 procent en bij slechte tot zeer slechte service 5 procent of geheel niets. In Amerika is het normaal dat service gepaard gaat met het krijgen van fooi en het niet leveren van service gepaard gaat met het krijgen van nul op de nota. Taxichauffeurs, gidsen en hotelbedienden geef je, afhankelijk van de geboden service, een fooi van 1 dollar of meer.

Tax

In Amerika wordt sales tax berekend over de aankopen, maaltijden, autohuur, camperhuur etc. Hou hier rekening mee bij je aankopen, daar je pas bij de kassa tot de ontdekking komt dat je meer geld kwijt bent dan je verwacht had. Het  bedrag van de tax verschilt per staat.

state-local-sales-taxes-2014-(large)kopie

Brandstofprijzen

De brandstofprijzen zijn in Amerika lager als in Nederland, helaas niet meer zo extreem als een aantal jaren geleden, toen betaalde je tussen de $ 1.00 en $ 1.40 voor een gallon (3,78 Liter). De prijzen liggen nu ongeveer tussen de $ 2.17 en $ 3.59

(gemiddeld $ 2.69) per gallon. (kijk hier voor de actuele benzineprijzen)

In de grote steden liggen de prijzen lager als in de afgelegen dorpjes. Zelfs in de steden heb je grote prijsverschillen van pomp tot pomp. Het gemakkelijkste is om met je creditcard te tanken. Zorg dat je tank vol is in de afgelegen gebieden, hier kunnen de tankstations wat verder van elkaar liggen.

Het verkeer in Amerika

Het verkeer in Amerika

Het is een genot om in Amerika auto te rijden. Niet alleen de luxe auto’s en de brede wegen maken het rijden tot een genot, vooral het rustige tempo, het rijgedrag van de Amerikanen en de afwijkende verkeersregels. Wat niet wil zeggen dat de Amerikanen zich voorbeeldig aan de snelheid houden maar alles lijkt rustiger te verlopen, zeker als je het vergelijkt met het nerveuze egoïstische rijgedrag in Nederland.

Hieronder een aantal afwijkende verkeersregels.
Klik op de afbeelding om het PDF bestand te openen.

fig-2e-11

Parkeren op Schiphol

Vlieg je vanaf Schiphol naar Amerika en wil je gebruik maken van de Lang Parkeren mogelijkheid? Dan kan het gunstig zijn om de parkeertarieven te vergelijken op

logo

Stuur een bericht

Stuur een bericht met je vraag en/of opmerkingen.

visitor analysis